Σελίδες

«Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ' αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής.»

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

πουαντιγισμός στο νηπιαγωγείο

Πουαντιισμός η λεγόμενη οπτική ανάμειξη των χρωμάτων

4 Season Hand Art Craft (Seurat Style Pointilism)

Στη ζωγραφική η τέχνη των νεοιμπρεσιονιστών ζωγράφων που χαρακτηρίζεται από την ανέλευση του χρώματος σε ακρότατα σημεία και με την παράθεση του σε κόκκους λέγεται πουαντιγισμός. Στόχος είναι η δημιουργία λαμπρότερου χρώματος και ο απόλυτος έλεγχος της φωτεινότητας του έργου.
Ο όρος προέρχεται από την γαλλική λέξη pointe που σημαίνει στίγμα..Η βασικότερη αρχή πάνω στην οποία βασίστηκε το μεταϊμπρεσιονιστικό κίνημα του πουαντιγισμού (ή ντιβιζιονισμού) είναι η λεγόμενη οπτική ανάμιξη των χρωμάτων. Δηλαδή, αντί τα χρώματα να αναμιγνύονται στην παλέτα, τοποθετούνται αγνά απευθείας πάνω στον καμβά κουκίδα-κουκίδα. Η ανάμιξη γίνεται -θεωρητικά- στο μάτι του θεατή, εφόσον βέβαια τα βλέπει από μια κάποια απόσταση. Oι κουκίδες των διαφορετικών χρωμάτων εξ αποστάσεως παύουν να είναι χωριστές και συγχωνεύονται σε μια νέα χρωματική απόχρωση. Έτσι, κουκίδες πρισματικού κίτρινου και μπλε εξ αποστάσεως λογικά θα σχηματίζουν πράσινο. Ο σκοπός αυτής της τεχνικής ήταν -μεταξύ άλλων- να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή φωτεινότητα και αγνότητα των χρωμάτων, τα οποία -ορισμένες φορές- χάνουν σε λάμψη και ομορφιά όταν αναμιγνύονται στην παλέτα.


Κυριότερος εκπρόσωπος ο Ζωρζ Σερά
Παρέλαση στο Τσίρκο (1888)
Picture

Κυριακάτικο απόγευμα στο νησί Grand Jatte (1884-6)

Picture

Η γέφυρα Courbevoie (1886-7)Picture
Βινσεντ Βαν Γκοχ(http://en.wikipedia.org/wiki/Pointillism)

  •                               Δραστηριότητες επέκτασης                                                                     

http://www.artfulparent.com/2010/10/pointillism-for-children.htmlhttp://www.k6art.com/2012/02/03/seurat-pointillism-mural-and-more/
4 Season Hand Art Craft (Seurat Style Pointilism)


pointillism

Helping Little Hands: Melted Crayon Art and Pointillism + Books

5 σχόλια: